Múzeum v Solivare navštívilo v sobotu večer asi 500 ľudí

16.05.2010 Prešov

Prešov 16. mája (TASR) – Približne 500 návštevníkov privítali v sobotu (15. 5. ) vo večerných hodinách pracovníci Slovenského technického múzea (STM) v priestoroch Národnej kultúrnej pamiatky Solivar v Prešove.
Vo vysunutej expozícii STM sa už tretíkrát konalo podujatie Noc múzeí, o ktoré prejavili záujem ľudia všetkých vekových kategórií.
\"Sme radi, že aj napriek nepriaznivému počasiu si k nám ľudia našli cestu. Previedli sme ich po objektoch, kde sme im ukázali, ako sa kedysi vyrábala soľ. Keďže bol večer a toto prostredie má tajomnú atmosféru, mohli tu stretnúť aj strašidlá, \" povedal dnes pre TASR správca múzea Marek Duchoň.
Túto atrakciu pre múzeum pripravili študenti Strednej odbornej školy podnikania v Prešove. Okrem kostýmov strašidiel, ktoré si sami navrhli a ušili, prezentovali aj modely šiat, nakoľko žiaci tejto školy sa venujú módnej tvorbe.
Atmosféru prehliadky výrazne oživil aj malý koncert vážnej hudby, ktorý sa odohral priamo v historických objektoch solivarskej technickej pamiatky.
\"Sama som tu ešte nikdy nebola, hoci žijem v Prešove, vytiahli ma sem vnučky. Navštívila som niekoľko múzeí, ale takto večer je to iné, atraktívnejšie. Myslím, že deti z toho majú veľký zážitok, \" povedala pre TASR staršia Prešovčanka.
Návštevníci múzea si mohli prezrieť i putovnú interaktívnu výstavu Slovenská cesta do mikrokozmu, ktorú pripravil Ústav experimentálnej fyziky Slovenskej akadémie vied v Košiciach v spolupráci s ďalšími vzdelávacími inštitúciami. Tá približuje Európsku organizáciu pre jadrový výskum CERN a Veľký hadrónový urýchľovač častíc LHC.
V rámci podujatia sa uskutočnila aj vernisáž výstavy Soľnobanské čipkárenie, ktorá návštevníkom ponúka pohľad na tvorbu miestneho čipkárskeho cechu.
 

Vyberte región

mark